Kwaśniewski: Proszę o udział w wyborach 9 czerwca i głosowanie na listę Lewicy

W nowym świecie jako Europejczycy, będziemy się liczyć tylko i wyłącznie jak będziemy razem, jeżeli będziemy tę Unię współtworzyć, zmieniać i wzmacniać. Inaczej będziemy skazani na wegetowanie na obrzeżach świata, który się teraz tworzy. Wiemy, że liderem chcą być Chiny, Stany Zjednoczone chcą nim pozostać. Odczuwamy boleśnie imperialne ambicje Rosji, za chwilę będziemy słyszeć o ambicjach Indii.

Niektóre siły w Europie osłabiać UE i wracać do przeszłości, co nie może się udać, ponieważ świat idzie naprzód, a przeszłość jest opisana w książkach. Ugrupowania antyeuropejskie i eurosceptyczne, takie jak PiS i Konfederacja są prawdziwym niebezpieczeństwem dla przyszłości Europy. W innych krajach takich ugrupowań jest więcej.

Wybory 9 czerwca są właśnie takim sporem i trzeba w nich stanąć po właściwej stronie. Proszę o udział w nich, wiem, że to męczące, że to będzie już trzeci raz w tym roku. Jest jednak tego pewien plus: wszyscy wiedzą, gdzie są punkty wyborcze i drogę do nich.

Jestem człowiekiem Lewicy i zawsze byłem z nią związany, wspieram ją i dziś. W jej programie „Europa dla Ciebie” jest odpowiedź na wiele potrzeb młodych, jak i starszych osób. Polska od 20 lat jest w Unii Europejskiej, nie trzeba daleko jechać, aby zobaczyć, jak to zmieniło nasz kraj. Ile zbudowano dróg i mostów. Młodych ludzi można zapytać, ile krajów w tym czasie zwiedzili? Te 20 lat to jest absolutna historia sukcesu, który odczuwamy bezpośrednio. Europa przez te lata nas nie zawiodła, przyniosła wiele pozytywów i może przynosić je dalej, jeżeli my za taką UE się opowiemy.

Często słyszę, że UE dybie na naszą suwerenność. Jestem doświadczonym człowiekiem, mam za sobą ponad 40 lat stażu małżeńskiego i chcę wszystkim powiedzieć: małżeństwo też jest rezygnacją z własnej suwerenności, ale po to, aby można było stworzyć udaną rodzinę i wychować dzieci. Żyjemy w świecie wspólnym i czasem musimy z czegoś zrezygnować, aby było osiągnięte dobro wspólne. Polska jest suwerenna i 20 lat temu wybrała mądrze, niech więc nas nie straszą.

W tych wyborach będzie głosowało Europokolenie, apeluje do nich, aby kontynuowali sztafetę silnej Polski w silnej Europie. Dziś jesteśmy w niebezpiecznym momencie, za granicą jest wojna, nie znamy kolejnych planów agresorów, decyzja jest w Waszych rękach. Proszę o udział w wyborach 9 czerwca i głosowanie na listę Lewicy i wsparcie kandydata Andrzeja Szejny!

Aleksander Kwaśniewski, prezydent RP w latach 1995-2005
Kielce, 29 maja 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…